Relatieproblemen in Zwolle oplossen: therapie werkt
Scheiden of blijven
In elke relatie komt wel eens gedoe voor. Verschillen tussen partners kunnen leiden tot grote of kleine ruzies, onbegrip en irritaties. Heel vervelend, maar vaak vind je elkaar weer. Als dit echter te vaak voorkomt, kan er een negatief patroon ontstaan. Elke keer resulteert een gesprek dan sneller in ruzie of strijd. En soms ontstaat er uiteindelijk zelfs een voortdurende strijd. Ongewild zijn jullie verstrikt geraakt in een patroon, waarin je beide -onbewust- steeds een bepaalde manier van communiceren kiest, die over en weer méér negativiteit oproept. Het wordt dus keer op keer ‘erger’. Als dit gebeurd is, is het erg lastig om hier met z’n tweeën uit te komen. Want vaak zie je zelf niet waar het nu precies mis gaat. Een scheiding lijkt soms nog de enige oplossing. Maar is dat ook zo?
Waarom veel mensen te lang wachten met relatietherapie
Patronen worden sterker als ze vaak herhaald worden. Ook negatieve patronen. Het is net als trainen, alleen dan voor iets dat je eigenlijk niet wilt. De kans dat je elkaar (ongewild) gaat kwetsen wordt hierdoor steeds groter. Dus hoe eerder je dit patroon stopt, hoe makkelijker het is. Want hoe langer patronen en gedrag is ingesleten, hoe lastiger het is om dat gedrag te doorbreken. Ik ben daarom altijd heel blij als stellen al ‘vroeg’ in hun relatie bij mij komen. Er is dan nog niet te veel kwaad geschied.
Maar gelukkig kun je ook na veel jaren je relatieproblemen oplossen. Het aangeleerde (communicatie en gedrags)patroon is uiteindelijk het probleem, niet jij of je partner. Het helpt als je dat gaat zien, maar helaas is dat lastiger te zien als je al erg lang en vaak ruzie hebt gemaakt met je partner. Hij of zij gedraagt zich immers al een poos niet prettig naar je, net als jij naar hem of haar natuurlijk. Jullie zijn allebei gekwetst door alles wat er gebeurd en gezegd is. Hierdoor gaan situaties opstapelen.
Hechting en kwetsbaarheid
De relatie met je partner is waarschijnlijk de meest intieme relatie die je hebt. Je partner is meestal de persoon die het meest dichtbij komt. Dat maakt deze relatie doorgaans de meest complexe relatie die je hebt. Maar ook de relatie waardoor en waarin je je (zelf en samen) enorm kunt ontwikkelen. En de relatie die een groot positief effect op je leven en geluk kan hebben.
Je partner is de persoon die het snelst raakt aan je kwetsbaarheid. Je houdt van hem of haar en je bent aan hem of haar gehecht. Gezonde hechting geeft veiligheid. Als dat in het geding komt, kan dat bij beide partners angst en onzekerheden oproepen. Veel mensen schieten in een bepaald patroon als hun angst of onzekerheid wordt aangeraakt. Sommige mensen gaan in de aanval en worden boos, sommige mensen trekken zich terug en sluiten zich af, andere mensen gaan juist verwijten maken en de ander veroordelen. Onbewust proberen we onze partner op die manier te beïnvloeden, zodat we gerustgesteld worden in onze angst of onzekerheid. Maar vaak resulteert dit in ruzie en onenigheid, en als het langer duurt zorgt het voor verwijdering tussen partners.
Het gaan vermijden van gevoelige onderwerpen kan daar een reactie op zijn. Hoewel het vermijden van lastige onderwerpen een poos ‘goed’ kan gaan en de boel rustig houdt, poppen gevoelige thema’s op een gegeven moment echter altijd wel weer een keer op. En dan barst de bom opnieuw.
Wat doet een relatietherapeut?
Als relatietherapeut in Zwolle help ik jullie samen over gevoelige onderwerpen praten. Ik leer je hoe je op een andere manier om kunt gaan met zaken die gevoelig liggen. In plaats van er strijd over voeren, of ze te vermijden. In relatietherapie leer je dat de emoties die je bij jezelf en de ander kunt tegenkomen, normaal en gezond zijn. Ze geven aan dat jullie band en jullie relatie voor jullie belangrijk is. Ze hoeven dus niet veranderd of voorkomen worden.
Je leert op een andere manier om te gaan met de emoties en gevoelens van je partner. En je leert op een andere manier aan te geven aan elkaar wat je nodig hebt van elkaar. Op die manier wordt de emotionele band dieper en ontstaat er steeds meer vertrouwen over en weer.
De relatietherapeut is er daarbij vóór jullie allebei. Meerzijdig partijdig noemen we. Jullie hebben immers allebei een waarheid, en beide zijn valide. Doordat alles er mag zijn en alles besproken kan worden is er een veilige omgeving om ook kwetsbare onderwerpen te onderzoeken en verkennen. Hiermee voorkomen we dat ze uit angst of onzekerheid voortijdig worden afgeschoten.
Veel voorkomende relatieproblemen
Relatieproblemen zoals vertrouwensbreuken, conflicten en intimiteitsproblemen hebben vaak een diepgaande impact op beide partners. Relatieproblemen oplossen is dus zeer de moeite waard. Het is belangrijk om eerst stil te staan bij de pijn die aan beide kanten is ontstaan. Beide partners leren verantwoordelijkheid nemen voor hun aandeel, zonder te verzanden in een schuldvraag. Hier moet voldoende aandacht aan besteed worden zodat de pijn kan helen en de relatie kan herstellen.
Daarna is het (pas) tijd om naar de toekomst te kijken. Dan kijken we wat beide partners anders kunnen doen om herhaling te voorkomen. Zelfreflectie en bereidheid om naar je eigen aandeel te kijken zijn dus belangrijk. Zowel voor de ‘dader’ als het ‘slachtoffer’.
Communicatie is daarbij een belangrijk onderdeel dat aan bod komt. Hoe wordt er wel en niet gecommuniceerd? Wat is daar het effect van? Wat kan daar anders? Eerlijkheid en transparantie zijn doorslaggevend in het opbouwen en versterken van vertrouwen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Heel vaak vinden mensen dit moeilijk, maar gelukkig is het goed te leren. Met een veel sterkere band als resultaat.
Het herstellen van verbroken vertrouwen
Als er een vertrouwensbreuk is tussen partners is er werk aan de winkel. Een vertrouwensbreuk kan het gevolg zijn van veel kleine vertrouwensbreukjes, of van 1 grote crash. Vertrouwen kan breken, maar gelukkig ook opgebouwd worden. Als beide nog een poging willen wagen, is er actie nodig! En daarbij zijn daden belangrijker dan woorden.
Vertrouwen herstellen na een vertrouwensbreuk vraagt tijd, volharding en toewijding. In concrete situaties en op een consistente manier. Op die manier bouw je aan het herstellen van de veiligheid, en daarmee aan de intimiteit en verbinding. Als dit niet op de juiste manier en volledig gebeurt, zal er op de lange termijn alsnog een breuk komen.
Welke soorten relatietherapie zijn er en hoe kies je een goede relatietherapeut?
Er zijn allerlei soorten en methoden relatietherapie. EFT (Emotionally Focused Therapy) en IBCT zijn twee methoden met wetenschappelijke onderbouwing en bewezen effectiviteit. Deze methodieken zijn het gereedschap van de relatietherapeut en dus van belang. Daarnaast heeft een relatietherapeut natuurlijk veel (therapeutische) vaardigheden in huis. Hier en hier kun je meer lezen over de competenties van een goede relatietherapeut.
Of de relatietherapeut als persoon bij jullie past is echter minstens zo belangrijk. Dit is lastig te meten en iets dat je op gevoel bepaalt. Vraag een kennismakingsgesprek om dit te onderzoeken en vertrouw op je gevoel. Voelen jullie je allebei gehoord en serieus genomen? Voel je je veilig om kwetsbare zaken te bespreken?
En trek vooral aan de bel als je ergens in het proces ergens last van hebt, of mee zit. De therapeut is immers ook maar een mens en een professional kan zijn of haar eventuele missers erkennen en herstellen.
Het succes van relatietherapie: relatieproblemen oplossen
Het succes van relatietherapie is evenveel afhankelijk van de betrokkenheid van de partners als van de kwaliteiten van de therapeut. De therapeut geeft zaken aan, helpt en begeleidt, maar uiteindelijk moeten jullie zelf aan de slag in de praktijk. Bereidheid om dat -soms uitdagende proces- aan te gaan is dus van noodzakelijk belang. Of je het kúnt is veel minder belangrijk, dat het niet in een keer anders wordt is zeer waarschijnlijk. En dat hoeft ook niet. Maar het verlangen naar een andere situatie voor jullie beide is de deur naar verandering.
Het vertrouwen van de cliënten in de therapeut wordt door veel onderzoeken als belangrijkste factor voor het succes van de therapie gezien.
Wanneer is relatietherapie nodig?
Niet elke relatiecrisis vereist professionele hulp, maar soms is het noodzakelijk. Toelichting: Leg uit hoe koppels kunnen herkennen dat ze therapie nodig hebben. Wanneer er sprake is van chronische conflicten of een langdurig gebrek aan intimiteit kan relatietherapie jullie veel brengen. Of het nodig is, is uiteindelijk natuurlijk afhankelijk van jullie wens. Het ervaren van onvrede met een bepaalde situatie, betekent dat er verandering mogelijk is. Of je je daar ook voor in wilt zetten en daar prioriteit aan wilt geven bepalen jullie uiteraard zelf. Niemand anders dan jullie zelf bepalen of je tevreden bent met je relatie. Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat kinderen beïnvloed worden door de kwaliteit van de relatie van hun ouders. Zowel in positieve als in negatieve zin. Dit is daarom vaak een belangrijke motivatie voor mensen om de moeite te doen om aan je relatie te werken. Daarnaast heeft relatie-stress vaak invloed op de andere gebieden in je leven. Het kost je veel energie. Dit kan tot uiting komen in je gezondheid, de kwaliteit van je werkprestaties of je algemene levensgeluk.
Conclusies over relatietherapie
Relatietherapie kan een enorme impact hebben op het herstellen en versterken van relaties. Een sterke, veilige en gezonde relatie met een belangrijk persoon heeft veel positie effect op je leven, je geluk en je gezondheid. Investeren in je relatie is daarom altijd de moeite waard.
Hier hulp bij inschakelen vraagt moed, maar is uiteindelijk een heel krachtige beweging. Die zowel jou, je partner als eventueel je kinderen veel oplevert.
Vrijblijvende kennismaking voor relatietherapie in Zwolle
Herken je onderdelen de hierboven beschreven zijn? Voel jij onvrede over je relatie, maar weet je niet goed hoe je je relatie kunt verbeteren? Neem gerust contact op om vrijblijvend kennis te maken voor relatietherapie in Zwolle. Dan kunnen we samen onderzoeken wat er speelt in jullie situatie. Ook kun jij dan onderzoeken of ik en mijn manier van werken bij jullie past. Je mag alleen komen of samen voor de kennismaking. Stuur me een berichtje, dan plannen we de kennismaking in. Meestal kan dit op korte termijn, binnen 1 of maximaal 2 weken, mede afhankelijk van jullie eigen agenda uiteraard. Jullie zijn van harte welkom.