Coaching voor je werk wordt gelukkig steeds gebruikelijker. Want het kan ontzettend veel waarde toevoegen.
Je kunt coaching voor je werk op verschillende manieren inzetten. En op veel verschillende thema’s.
Ik noem hier 5 voorbeelden waar coaching op professioneel gebied aan kan bijdragen. Uiteraard zijn er nog veel meer onderwerpen en thema’s.
1. Je persoonlijke en professionele ontwikkeling bevorderen
Coaching kan je helpen uitdagingen of kansen aan te gaan, die je anders aan je voorbij zou laten gaan. Misschien krijg je de kans een stapje hogerop te gaan, of complexere taken op je te nemen. Onzekerheid kan je dan in de weg staan, of er zelfs voor zorgen dat je de kans aan je voorbij laat gaan. Coaching kan je helpen de nieuwe rol of functie met vertrouwen aan te gaan, doordat je op regelmatige basis lastige zaken in vertrouwen kunt bespreken. Dit geeft steun en je kunt snel bij sturen. Op deze manier leer je ‘on the job’ en ontwikkel je je veilig.
2. Jezelf scherp houden
Coaching kan je helpen jezelf beter te leren kennen en blinde vlekken op te poetsen. Zo voorkom je dat je onbedoeld stil blijft staan in je ontwikkeling. Dat leidt immers op de lange termijn tot verveling of zelfs een bore-out. Door regelmatig een spiegel voorgehouden te krijgen, hou je jezelf wakker en actief. Dat geeft veel positieve energie en voldoening.
3. Stress-management
Stress en overspanning zijn ook belangrijke thema’s die met coaching aangepakt kunnen worden. Een belangrijk onderdeel is daarbij het herkennen van patronen die tot stress en burn-out kunnen leiden. Daarnaast speelt motivatie een rol. Ook gebrek aan uitdaging kan tot stress leiden. Coaching kan dan helpen om nieuwe uitdagingen te vinden en opnieuw verbinding te vinden met je werk.
4. Je innovatiekracht vergroten
Ook kan coaching helpen bij het aanpakken van conflictvermijding, een veelvoorkomend obstakel dat samenwerking in de weg kan zitten. Door inzicht te krijgen in je communicatiestijl en te leren hoe je je mening duidelijk en respectvol kunt uiten, word je beter in het oplossen van conflicten. Maar ook in het uitspreken van ideeën die misschien nieuw of erg vooruitstrevend zijn wordt dan makkelijker. Veel goede vernieuwende ideeën gaan verloren uit angst voor de mening van anderen. Het is dus super waardevol als je daar mee om leert gaan en ze niet meer in de weg staan.
5. Goede relatie met collega’s en werkplezier bevorderen
Ook met betrekking tot relaties met collega’s kan coaching bijdragen. Goede samenwerkingen op de werkvloer zijn immers essentieel voor motivatie, resultaat en werksfeer. Coaching kan je bijvoorbeeld helpen om meer zicht te krijgen op de dynamiek tussen jou en die ene collega die altijd in je irritatie-zone zit, of de dynamiek met je leidinggevende. Dat helpt je om een belemmerende dynamiek te doorbreken en om te zetten naar een constructieve samenwerking en fijne werkrelatie.
Herken je deze onderwerpen? Welk onderdeel op je werk vind jij lastig, en zou je met coaching kunnen ondersteunen?